Keni dëgjuar gliko nga më të ndryshme por kjo është një recetë e veçantë dhe shumë e shijshme.
Glikoja me domate nuk ka nevojë për shpenzime të tepërta ama shija që ka është shumë e mirë. Mund ta përdorni për qerasje me çajin tuaj të pasdites ose me bukë të sapopjekur.
Përbërësit:
2 kg domate të vogla2 kg sheqer
2 bustina vanilje
2 lugë me lëng limoni
4 filxhan caji me ujë
3 fara karafili
Bajame po aq sa numri i kokrrave të domateve
Ujë gëlqereje
Përgatitja:
Zgjedhim domatet të vogla ,të pjekura por të jenë të forta.Vendosim ujin të nxehet në një tenxhere dhe pastaj vendosim brenda domatet dhe i lemë vetëm 1 minutë. I nxjerrim me një lugë me vrima ,i vendosim në pjatë dhe u heqim lëkurën.
Marrim një thikë të hollë dhe të mprehtë ose një gozhdë të trashë dhe u hapim një vrimë nga poshtë por jo tejpërtej ,deri tek pjesa e bishtit.
I shtrydhim që të dalin farat , i vendosim në ujin e gëlqeres dhe i lemë për 3 orë.
I nxjerrim i shpëlajmë me ujë të bollshëm dhe i vendosim mbi një letër kuzhine të kullojnë mirë nga lëngjet që kanë.
Në çdo domate fusim në vendin e hapur nga një bajame të zbardhur.
Për të zbardhur bajamet i vendosim në ujë të valuar , i lemë pak të zbuten dhe i fërkojmë që t'iu iki lëkura.
Vendosim në një tenxhere ujin dhe sheqerin dhe i ziejmë për 10 minuta.
Marrim një nga një domatet dhe i vendosim në shërbet , i lemë të valojnë 5 minuta dhe ulim tenxheren nga zjarri.
I lemë të qëndrojnë 24 orë dhe shtojmë vaniljet ,karafilin, lëngun e limonit dhe i ziejmë deri sa të lidhet mirë sherbeti.I vendosim në vazo qelqi të pastra dhe të sterilizuara.
Shënim: Për të përgatitur lëngun e gëlqeres vendosim në një legen plastik dy lugë me gëlqere pluhur ose një copë guri gëlqere të pashuar dhe hedhim 3 litra ujë. Trazojmë mirë të valojë brenda gëlqerja dhe pastaj e kullojmë me garzë.
Uji që përfitojmë është i përshtatshëm për gliko.
Nga shije.al
You've heard gliko from the most different but this is a special and very delicious recipe. Tomato gum does not need excessive expense, however the taste it has is very good. You can use it for your afternoon tea or freshly baked bread.
English Version
You've heard gliko from the most different but this is a special and very delicious recipe. Tomato gum does not need excessive expense, however the taste it has is very good. You can use it for your afternoon tea or freshly baked bread.
Ingredients:
2 kg of small tomatoes 2 kg of sugar 2 vanilla bushes 2 tablespoons lemon juice 4 cups of water 3 seeds of carnation Almonds as much as the number of tomatoes Lime water
Preparation:
We choose small, mature tomatoes but be strong. We put the water to heat up in a pot and then put it inside the tomatoes and leave for just 1 minute. We bring them out with a spoonful of holes, put them on the plate and we remove the skin. We get a thin and sharp knife or a thick nail and open a hole from below, but not over, to the tail. Extrude to leave the seeds, put them in lime water and leave for 3 hours. Take them out with plenty of water and put them over a kitchen paper to drain well from the juices they have. We put every tomato in the open place from a discolored almond. To put the almonds in the valley, put them slightly to soften and rub them to the skin. Put in a pot of water and sugar and boil for 10 minutes. Take one of the tomatoes and put them in the service, let them pour for 5 minutes and lower the fire pot. Let it stand for 24 hours and add the vanilla, carnation, lemon juice and simmer until well served. We put in clean and sterilized glass jars. Note: To prepare the lime juice, put two tablespoons of lime powder or a piece of unsold lime stone in a plastic basin and throw 3 liters of water. We try to glow inside the lime and then drain it with gauze. The water we use is suitable for gliko.
No comments:
Post a Comment